5 redenen voor senioren om te gaan zwemmen

75% van de ouderen haalt de beweegnorm niet. Dan praten we over zo’n 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Behoort u toevallig bij deze groep? Dan is het misschien een goed idee om eens te gaan zwemmen. In dit artikel geven u 5 goede redenen om dit te doen.


1. Gezond

Naarmate uw leeftijd oploopt neemt uw kracht en conditie af. Door te blijven bewegen vertraagt u de afname van spiermassa. Door te gaan zwemmen activeert u nagenoeg alle spieren in uw lichaam optimaal. Hiermee houdt u uw spierkracht op peil en verbrand u vet. Het tegengaan van overgewicht heeft ook weer positieve gevolgen bij het tegengaan van slijtage en voorkomen van ziektes. 

Zwemt u regelmatig, dan beweegt u ook preventief tegen het verouderingsproces en chronische ziektes. Bewegen is goed voor uw cholesterol, vaat elasticiteit en bloeddruk, en beschermt u tegen onder andere hart- en vaatziektes. Ook helpt het u om symptomen van verschrikkelijke ziektes als dementie, alzheimer en Parkinson te voorkomen. 


2. Blessurevrij

Ouder worden gaat vaak gepaard met verschillende veranderingen in uw spieren, gewrichten en botten. Dit is met name voelbaar in uw knieën, heupen en rug. Zowel slijtage als de afname van spierkracht spelen hier een cruciale rol. De gewichtloosheid die u ervaart tijdens het zwemmen is dan ook een enorme ontlasting van uw lichaam. Niet alleen helpt deze soepele vorm van bewegen blessures voorkomen, ook voor het herstel van blessures biedt het water uitkomst!


3. Rustgevend

Zwemmen werkt erg rustgevend en ontspannend. Met een (half) uurtje zwemmen bent u even helemaal verlost van de dagelijkse gang van zaken. Het is alleen u en het water, tenzij u ervoor kiest om in groepsverband het water in te gaan. Vandaag de dag verzorgen zwembaden verschillende activiteiten groepen senioren. Wat u ook kiest, zie het als een uitje waarbij u lekker kunt bewegen en ook nog eens werk maakt van uw (sociale) gezondheid. 


4. Sociaal

Zwemmen is een individuele sport die in groepsverband kan worden uitgevoerd. Zeker voor ouderen kent zwemmen dan ook een sociaal aspect. In veel zwembaden gaat het seniorenzwemmen gepaard met een gezellig kopje koffie aan het einde van de les. Zij het verzorgd door het zwembad óf op eigen initiatief van de deelnemers. Een goede gelegenheid om samen te genieten van de ontspanning die volgt na inspanning. 


5. Gelukmakend

Uit onderzoek van het Nationaal Ouderen Fonds (NOF) blijkt dat ouderen die hun lichamelijke conditie hoger scoren ook hun eigen geluk een hoger cijfer geven. Dit heeft alles te maken met het gevoel dat bewegen losmaakt. Zowel door de inspanning als door de ontspanning en het voldane gevoel achteraf, voelt u zich meer tevreden over uzelf, en dus gelukkiger.