Creëer een kettingreactie van complimenten

Hoe voelt u zich als u een compliment krijgt? Waarschijnlijk wordt u er, net als de meeste mensen, vrolijk van. Dat simpele feit geeft aan waarom het geven van complimentjes belangrijk is. Dit telt zowel zakelijk als privé. Vandaag is het Nationale Complimentendag. Een mooi moment om iemand in uw omgeving een compliment te geven. Met onze complimentenkaart wordt dat extra gemakkelijk en nodigt u de ontvanger uit een ander weer een complimentje te geven. Zo ontstaat er een kettingreactie aan complimenten. 
 

Geen commerciële actie

Tijdens Kerst of Valentijnsdag kopen mensen vaak een cadeautje voor iemand in hun omgeving. Dat is met Complimentendag nou  juist niet de bedoeling. Het compliment zelf is namelijk al een cadeautje! Dat kunt u natuurlijk wel op allerlei manieren geven, zoals in een brief of met een berichtje. Al blijft het uitspreken van een compliment vaak de meest persoonlijke manier.
 

Het belang van complimenten

Een compliment krijgen is natuurlijk altijd leuk. Maar geven is minstens zo belangrijk. Ondanks dat het een klein gebaar is, kan het zorgen voor een betere relatie tussen jou en de ontvanger. Geef bijvoorbeeld die drukke collega een complimentje over hoe knap je het vindt dat hij of zij toch altijd snel reageert op e-mails. Of benadruk dat je het fijn vindt dat je partner altijd zo lekker voor je kookt. In iedere relatie is het gevoel van waardering belangrijk. En die laat je zien  wanneer je een complimentje geeft. 
 

Een goed compliment

Complimenten kunnen natuurlijk over vanalles gaan, van vaardigheden tot uiterlijk tot kookkunsten. Toch zijn er complimenten waar mensen blijer van worden en complimenten die dat misschien minder doen. Wilt u echt een goed compliment maken? Sta dan even stil bij de volgende vragen: 

  • Wie is de ontvanger? Denk na over waarom deze persoon belangrijk voor je is, wat hem of haar bijzonder maakt en wat je zo aan diegene waardeert. 
  • Hoe breng je je compliment over? De verwoording van je compliment kan het verschil maken. Ziet een collega van je er altijd hip uit? Zeg dan niet iets over de outfit van die dag, maar juist over de algemene goede kledingsmaak. Dat zegt namelijk veel meer. 
  • Hoe onderbouw je je compliment? Om een compliment oprecht over te laten komen, kan een voorbeeld of reden je helpen. Zo maak je het compliment concreter en voelt de ontvanger zich gezien.


De complimentenkaart

Op onze website kan je de complimentenkaart downloaden. Deze kan je printen en vervolgens kan je er een compliment op schrijven. Wanneer iemand de complimentenkaart ontvangt, staat hierop ook weer de uitnodiging om een compliment aan een ander te geven. Zo ontstaat er een kettingreactie aan complimenten. Op Nationale Complimentendag is dat natuurlijk geweldig, maar vergeet niet dat u iedere dag complimentjes mag maken aan de mensen waarvan u vindt dat ze die verdienen.