Ik vermoed dementie bij een naaste; wat nu?
Heeft u het gevoel dat er de laatste tijd iets niet helemaal klopt met uw partner, ouder of een andere dierbare? Merkt u dat hij of zij dingen vergeet die eigenlijk heel gewoon zijn, zoals afspraken, namen of zelfs hoe dagelijkse taken uitgevoerd moeten worden? Dit kunnen tekenen zijn van dementie, een ziekte die vooral voorkomt bij oudere mensen. In dit artikel leest u wat u kunt doen als u vermoedt dat iemand dementie heeft.
Signalen van dementie herkennen
Dementie is een verzamelnaam voor een combinatie van symptomen, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie gaat niet alleen over het vergeten van kleine dingen. Het kan ook veranderingen in gedrag en persoonlijkheid veroorzaken. Misschien merkt u dat uw naaste zich terugtrekt uit sociale activiteiten, problemen heeft met praten en begrijpen, of verward raakt over tijden en plaatsen.
Begin een gesprek
Als u vermoedt dat uw naaste dementie heeft, is het belangrijk om hier open en eerlijk over te praten. Kies een rustig moment om samen te zitten en spreek uw zorgen uit. U kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik merk dat je soms moeite hebt om dingen te onthouden en daar maak ik me een beetje zorgen over'.
Het is natuurlijk spannend om zo’n gesprek te beginnen. Uw naaste kan op verschillende manieren reageren, misschien zelfs boos of verdedigend. Deze reactie komt vaak voort uit een gevoel van onmacht of angst. Probeer begripvol en ondersteunend te blijven reageren, ook als het gesprek moeilijk wordt. Als u rustig en begripvol blijft, helpt u het gesprek goed te laten verlopen.
Zoek samen hulp
Dementie is helaas een ziekte die erger wordt met de tijd. Daarom is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Moedig uw naaste aan om samen een afspraak te maken met de huisarts. De huisarts kan u doorverwijzen naar het ziekenhuis voor verdere onderzoeken of behandelingen. Het is goed als u of iemand anders die uw naaste vertrouwt, meegaat naar deze afspraken. Zo blijft u op de hoogte van de situatie en weet u welke zorg er nodig is.
Wat kunt u zelf doen?
U kunt zelf ook veel doen om iemand met dementie te helpen. Zorg voor een rustige en gestructureerde omgeving. Help met het huishouden en plan samen dagelijkse activiteiten. Maak bijvoorbeeld een lijst van taken, die uw naaste kan afstrepen. Zo houdt u beiden grip op de situatie.
Probeer ook meer te leren over dementie, om uw naaste beter te begrijpen. Er zijn veel plekken waar u informatie kunt vinden, zoals op de website van Alzheimer Nederland. Daar vindt u tips en uitleg die u kunnen helpen. Deze informatie kan ook handig zijn voor familieleden en vrienden die meehelpen met de zorg.
Zorg ook voor uzelf
Maak duidelijke afspraken met andere familieleden of vrienden over wie welke (mantel)zorg verleent. Zo voorkomt u dat alle zorg op uw schouders terechtkomt. Het zorgen voor iemand met dementie kost veel energie en kan soms ook uw eigen gezondheid beïnvloeden. Vergeet daarom niet om ook goed voor uzelf te zorgen. Praat met vrienden en familie of sluit u aan bij een steungroep. Dit kan u helpen om even uw hart te luchten en steun te vinden. Door goed voor uzelf te zorgen, kunt u ook beter zorgen voor uw naaste met dementie.