Je kind veilig op internet: tips

moeder en dochter kijken op telefoon

Dinsdag 8 februari 2022 was het ‘Veiliger Internet Dag’. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor online veiligheid. Hoe kan je met je kind praten over veiligheid op internet? En hoe bescherm je hem of haar tegen de risico’s? Lees de tips hieronder.

Zorg dat je goed weet wat de gevaren zijn

Wat zijn de gevaren voor kinderen op internet? Hoe kan je die herkennen en hoe kan je voorkomen dat je kind er slachtoffer van wordt? En wat kan je doen als er iets vervelends is gebeurd? Op de website van VPN Gids is veel informatie te vinden over veiligheid op internet. Als je zelf goed weet wat de gevaren zijn, kan je je kind er ook beter voor beschermen. Op de website van Mediawijsheid vind je een lijst met allemaal handige informatie over media voor ouders in het algemeen.

Lees informatie over de social media platforms waarop je kind actief is

Is je kind actief op social media, bijvoorbeeld op TikTok of Instagram? Zoek dan informatie daarover op. Wat is het social media platform precies? Wat kan je kind er allemaal mee? En hoe gaat het social media platform om met privacy en risico’s?

In plaats van deze informatie zelf op te zoeken, kan je het ook aan je kind vragen. Laat dan merken dat je interesse in het platform hebt, in plaats van je kind het gevoel te geven dat je hem of haar aan het controleren bent.

Praat met je kind over (de gevaren van) internet

Het kan lastig zijn om met je kind over de gevaren van internet te praten. Je kind kan het ongemakkelijk vinden als je het bijvoorbeeld over het versturen van naaktfoto’s hebt. Toch is het belangrijk om er samen over te praten. Het is ook belangrijk om regels af te spreken met je kind. Welke dingen mag je kind bijvoorbeeld online delen? In dit artikel van VPN Gids vind je veel handige tips. Op www.hoezomediawijs.nl kunnen kinderen zelf tips vinden over veilig internetten.

Het is belangrijk om met je kind over internet te blijven praten. Maak praten over internet onderdeel van jullie normale gesprekken. Probeer het luchtig te houden en interesse te tonen in wat je kind online doet. Hier vind je bijvoorbeeld 25 manieren om te vragen “Hoe was het op internet?”. Zo blijf je op de hoogte van wat je kind online doet. En doordat je regelmatig over internet praat, kan je ook makkelijker praten over risico’s. Laat je kind merken dat hij of zij altijd bij jou terecht kan als er iets vervelends online gebeurt.

Online veiligheid van LHBTI kinderen

Is jouw kind bijvoorbeeld homo, lesbisch, biseksueel of transgender? In dit artikel van VPN Gids vind je tips om je kind online te beschermen.