Sporten op alle leeftijden

Sporten is gezond op alle leeftijden. Maar de ene sport is de andere niet. Sommige sporten zijn belastender dan andere. Als u ouder wordt, kan het lastig zijn om aan genoeg lichaamsbeweging te komen. Een leuke sport kan dan het verschil maken. Welke sport u op uw leeftijd goed kunt beoefenen, leest u in dit artikel. 
 

Sporten boven de 40

Vanaf uw veertigste kunt u last krijgen van het verlies van spiermassa en een trager metabolisme. Daardoor komt u gemakkelijk wat kilo’s aan. Om dat te voorkomen, wordt aangeraden om vanaf uw veertigste uw trainingen te focussen op krachttraining. Dit kan gewoon thuis, met bijvoorbeeld push-ups en squats of met kleine gewichtjes. U kunt hiervoor ook naar een sportschool. Aanvullend op de krachttraining is het belangrijk om uw conditie ook op peil te houden. Sporten als hardlopen zorgen vaak ook voor het behoud van een goede conditie. Heeft u het druk en ervaart u stress? Kies dan een rustgevende sport als yoga of pilates. Daarmee blijft u enerzijds in beweging en komt u tegelijkertijd toch tot rust. 
 

Sporten boven de 50

Vanaf uw vijftigste is het raadzaam om het lichaam als geheel te trainen. Uw spieren hebben namelijk steeds langer de tijd nodig om te herstellen. Tennis is een goede sport voor uw leeftijd, omdat het veel vraagt van uw conditie en kracht, en ook nog goed is voor uw oog-handcoördinatie. Let wel op, bij intensieve sporten liggen blessures op de loer. Heeft u last van uw gewrichten? Dan is zwemmen een hele goede optie. U traint hiermee namelijk alle spieren én uw conditie, zonder uw gewrichten te belasten. 
 

Sporten boven de 60

Ondanks dat het behouden van uw spiermassa door middel van krachttraining belangrijk blijft, komt er vanaf uw zestigste een ander belangrijk doel om de hoek kijken: balans. Naarmate u ouder wordt, wordt uw balans vaak minder. Hierdoor kunt u vallen, bijvoorbeeld met de fiets. Balansoefeningen zoals staan op één been helpen u om uw balans te trainen. Daarnaast is sport nu ook een goede manier om sociale contacten te onderhouden. Samen kunt u bijvoorbeeld roeien of dansen. Deze sporten zijn goed voor uw conditie, kracht, balans én trainen het reactievermogen. 


Sporten boven de 70

Vanaf uw zeventigste is het belangrijker dan ooit om regelmatig te bewegen. Als u te lang stil zit, kunt u namelijk last krijgen van stijve spieren. Verdeel huishoudelijke taken als stofzuigen of de ramen lappen gedurende de week en probeer meerdere keren per dag de deur uit te gaan voor een ommetje. Daarnaast is het verstandig om bij de sport die u uitoefent, te informeren naar begeleiding. U kunt bijvoorbeeld bij een fysiotherapeut begeleid sporten, of bij yoga vragen of er een seniorenklas is. Natuurlijk is een flinke wandeling maken met vrienden of familie ook een goede optie. Zo blijft u veilig in beweging. 
 

Blijf naar uw lichaam luisteren

Naarmate u ouder wordt, zal uw lichaam steeds minder goed presteren. Daarom is het ontzettend belangrijk om goed naar uw eigen lichaam te luisteren en te handelen wanneer u signalen voelt. Doet uw knie pijn tijdens een rondje joggen? Doe het dan rustig aan en kijk of u langzaam weer pijnloos kunt opbouwen. Het doel van blijven sporten is immers niet simpelweg het sporten zelf. Gezond oud worden, waarbij u zo lang mogelijk zelfstandig kunt wonen, op pad kunt met vrienden of kunt spelen met kleinkinderen, is voor veel mensen waardevol op latere leeftijd.