Verbod op lachgas per 1 januari 2023

Verbod op lachgas per 1 januari 2023

Sinds 1 januari is het in Nederland verboden om lachgas te bezitten of te verkopen. Deze nieuwe regel moet het recreatieve gebruik van lachgas gaan terugdringen. Het gebruik van lachgas leidt namelijk regelmatig tot ernstige ongelukken. Wat is lachgas precies en wat zijn de risico's?

Wat is lachgas?

Lachgas (N2O, distikstofmonoxide) was vroeger een narcosemiddel dat bij operaties in ziekenhuizen werd gebruikt. Bij operaties wordt het gebruikt om de patiënt onder narcose te houden. Tegenwoordig zijn hiervoor betere middelen waardoor het in ziekenhuizen nog maar nauwelijks gebruikt wordt. Wel wordt lachgas nog steeds vaak gebruikt in de voedingsindustrie, bijvoorbeeld in gaspatronen voor slagroomspuiten.

Welk effect heeft lachgas wanneer het als drugs gebruikt wordt?

Midden jaren ’90 gingen steeds meer mensen lachgas gebruiken als partydrugs. Het inademen van het gas zorgt namelijk voor een korte roes. Veel mensen gaan er van lachen; vandaar de naam. Verder geeft het gebruikers een dromerig gevoel: de waarneming verandert, geluiden lijken te vertragen en te vervormen. De effecten duren kort. Het effect treedt na zo’n 20 seconden op en houdt enkele minuten aan. Na 2 tot 5 minuten is het uitgewerkt.

Wat zijn de risico's van lachgasgebruik?

Net als ieder drugsgebruik, brengt ook het gebruik van lachgas risico’s met zich mee. We zetten ze op een rijtje:

  • Wanneer het gas rechtstreeks vanuit de gasfles geïnhaleerd wordt, kan dit levensgevaarlijk zijn. Het gas is dan zo koud dat de longen kunnen bevriezen. Ook lippen, neus en stembanden kunnen bevriezen.
  • Lachgas kan leiden tot zuurstoftekort in de hersenen. Daardoor kan men last krijgen van concentratiestoornissen, hoofdpijn, duizeligheid, gevoelloosheid of tintelingen van ledematen of flauwvallen. 
  • Het gebruik van lachgas tijdens het rijden is levensgevaarlijk. Doordat de gebruiker even helemaal van de wereld is, kunnen er ernstige ongelukken gebeuren. 
  • Op de lange termijn kan extreem gebruik van lachgas leiden tot ernstige neurologische en psychiatrische stoornissen.

Verbod op lachgas

Toen het toezicht op de aanschaf van lachgas werd aangescherpt, nam het gebruik tijdelijk af, maar sinds enkele jaren is lachgas opnieuw populair geworden in het uitgaanscircuit. Sindsdien belanden er steeds vaker mensen in het ziekenhuis als gevolg van lachgasgebruik. Daarom heeft de overheid besloten vanaf 1 januari lachgas toe te voegen aan de opiumwet. Hierdoor wordt het kopen, bezitten of verkopen van lachgas verboden. Het professioneel gebruik van lachgas voor medische en technische doeleinden blijft wel toegestaan, net als het gebruik van lachgas als toevoeging aan voedingsmiddelen.

Meer weten? Kijk op de website van de Rijksoverheid of van Jellinek (expert op het gebied van verslavingszorg).