Volg deze richtlijnen voor Safer Internet Day

Op de kalender van online veiligheid staat 7 februari rood omcirkeld als Safer Internet Day (SID). Het initiatief van het EU-project SafeBorders in 2004 dat wordt gecoördineerd door Insafe om iedereen stil te laten staan bij een veilige online omgeving voor kinderen. Om dit samen voor elkaar te krijgen nemen we met u door hoe dit voor elkaar te krijgen. 


Safer Internet Day

Van jong tot oud, we zijn allemaal steeds meer met elkaar verbonden via het internet. Er is voor elk ditje of datje wel een app die je kunt gebruiken om het net iets makkelijker te maken voor uzelf. Van het aan- of uitdoen van de lampen tot het monitoren van uw kinderen. Ook kinderen zijn steeds meer te vinden met een laptop, tablet of telefoon om de hand, terwijl er rond hun pols een smartwatch schittert. 

Leuk en aardig, maar al die apparaten, websites en apps hebben vaak ook een account nodig om online gebruik van te maken. En hoe meer accounts, hoe groter het risico dat criminelen aan de haal gaan met persoonlijke informatie. Om misbruik, oplichting of afpersing te voorkomen kunt u een aantal dingen doen.
 

Houd internet veilig voor u en uw kinderen

Om ervoor te zorgen dat u en uw kinderen veilig op internet of andere online omgevingen kunt bewegen zijn er een aantal richtlijnen. Hoe cybercriminaliteit, fraude, online shaming of seksueel misbruik te voorkomen?

  1. Deel online geen persoonlijke gegevens zoals naam, woonplaats, telefoonnummer, geboortedatum, etc. tenzij u de website volledig vertrouwd
  2. Let op met wie u online praat en wees voorzichtig met het soort foto's dat u deelt
  3. Open geen spam en negeer pop-ups op verdachte website
  4. Maak melding bij de politie van ongepast taalgebruik of grensoverschrijdende handelingen
  5. Controleer uw privacy instellingen voordat u het web op gaat
  6. Waak voor beeld, informatie of contact dat niet geschikt is voor jongere leeftijden
  7. Maak gezamenlijk weloverwogen beslissingen voordat u een aankoop doet
  8. Neem maatregelen om te voorkomen dat uw kind in een scam trapt en online geld uitgeeft
  9. Maak gebruik van tracking apps om altijd te weten waar uw kind zich begeeft
  10. Praat met uw kinderen over het veilig surfen online en spreek uw zorgen uit
     

Meer weten? 

Het initiatief van de EU loopt al sinds 2004 en wordt wereldwijd in 180 landen en gebieden gevierd. Elk land dat meedoet heeft naast de bewustmakings- en educatieve campagne een hulplijn. Op de website van de organisatie kun je naar het Nederlandse centrum voor tips en lesmateriaal. Ook lees je hier de verslagen van voorgaande edities van Safer Internet Day die vorige jaren zijn georganiseerd. Meer informatie over Safer Internet Day in andere landen vind je hier.