Welkom in de Menopauze

Menopauze; het is zo'n woord waar menig vrouw niet echt mee bezig is tot de dag dat ze er ineens in terecht komt. En dat is even schrikken! Opvliegers, emotionele uitbarstingen, zweten en hartkloppingen overvallen u op de gekste momenten. Wat is menopauze nu eigenlijk precies en hoe komt u er zo comfortabel mogelijk doorheen? 
 

Wat is menopauze?

Menopauze is de laatste menstruatie van een vrouw. Rond het 50ste levensjaar zijn de eicellen in de baarmoeder van een vrouw bijna op en wordt er steeds minder van het vrouwelijke hormoon oestrogeen aangemaakt. Hierdoor vinden er, net als tijdens de pubertijd, allerlei veranderingen plaats die soms lichamelijke ongemakken kunnen veroorzaken. Mannen hebben geen menopauze.
 

Waarom wordt het  ‘de overgang’ genoemd?

De overgang staat voor de natuurlijke overgang van vruchtbaar zijn naar niet meer vruchtbaar zijn. Deze periode wordt dan ook uiteindelijk gemarkeerd doordat  u niet meer ongesteld wordt.

Vaak worden de woorden ‘overgang’ en ‘menopauze’ door elkaar gebruikt. Toch is het niet hetzelfde: ‘de menopauze’ is uw laatste ongesteldheid en ‘de overgang’ is de hele periode om de laatste ongesteldheid heen. 
 

Wanneer raken vrouwen in de overgang?

De overgang kan beginnen tussen uw 40e en 60e jaar. Gemiddeld is dat bij vrouwen als ze de rond  51 jaar zijn. Bij rokers is dat vaak zo’n twee jaar eerder. Eén op de 100 vrouwen komt al voor hun 40ste en dus te vroeg in de overgang.
 

Wat zijn de meestvoorkomende klachten?

Niet iedereen heeft last van overgangsklachten. Zo’n 20 van de 100 vrouwen merken er weinig tot niets van. Bij sommige vrouwen zijn de klachten niet erg, terwijl andere er juist veel last van hebben.
Deze klachten komen vaak voor:

  • De menstruatie wordt onregelmatig. Hij kan korter of langer duren en het bloedverlies kan minder of juist heviger worden. 
  • Warmte-aanvallen (Ook bekend als ‘opvliegers’) Tijdens die opvliegers krijgt u een rood hoofd en u kunt erg gaan zweten. Dit gebeurt spontaan en kan ook ‘s nachts voorkomen.
  • Zin om te vrijen wordt minder en tijdens de gemeenschap kan men ongemak ervaren

Andere bekende klachten zijn stemmingswisselingen, pijn in spieren en gewrichten, hartkloppingen en gebrek aan concentratie.
 

Wat kunt u doen om de klachten te verminderen

Deze periode waarin uw lichaam verandert, kost energie. Het is dus belangrijk om uw lichaam enerzijds voldoende slaap en rust te geven maar anderzijds ook gezond te houden door in beweging te blijven en goed op uw voeding te letten. Bij pijnklachten kunt u het beste gewoon een pijnstiller nemen.

Om de opvliegers het hoofd te bieden is het goed om luchtige kleding te dragen of meerdere lagen kleding aan te trekken die u even kunt uitdoen op het moment dat u een opvlieger hebt. Voor het slapen wordt geadviseerd om katoenen beddengoed te gebruiken.
Bent u onzeker over de klachten of heeft u er erg veel last van, dan kunt u advies vragen bij uw huisarts.

 

Bron: Thuisarts.nl